Buitenlui: Geannexeerde gemeenten Amsterdam

Amsterdam breidde zich uit en landelijke gebieden werden opgeslokt door de grote stad. Help mee met het invoeren van de Bevolkingsregisters van de geannexeerde gemeenten Amsterdam 1830-1921.

Current status

  • 38.746 scans
  • 241 participants

Project info

Meer bevolkingsregisters

Amsterdam breidde zich uit en landelijke gebieden werden opgeslokt door de grote stad. Help mee met het invoeren van de Bevolkingsregisters van de geannexeerde gemeenten Amsterdam 1830-1921.

Geannexeerde gemeenten in 1921

http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/KOKA00399000001

In 1921 verdubbelde Amsterdam in oppervlak: toen werden in de uitbreidingsdrift  in één klap meerdere randgemeenten ingelijfd. Dit betekende dat ook de oude bevolkingsregisters met alle bewoners in handen kwamen van de nieuwe gemeente. Het kan hier gaan om randgemeenten die hun landelijk karakter min of meer behouden hebben, zoals in Noord Nieuwendam of Ransdorp, maar het betreft ook adressen die nu middenin de stad liggen, zoals de Baarsjesweg of de Spaarndammerdijk. Vooral aan de westkant van de stad werd de nieuw verkregen grond gebruikt voor woningbouw: denk aan Plan West, Bos en Lommer en de Westelijke Tuinsteden.

Er zullen door dit project dus heel wat Amsterdammers worden toegevoegd die via de eerdere indexen op de Bevolkingsregisters onvindbaar bleken.

Geannexeerd werden in 1921:

  1. Buiksloot
  2. Nieuwendam met Zunderdorp
  3. Ransdorp met Durgerdam, Holysloot en Schellingwoude
  4. Sloten met Sloterdijk, Osdorp en de Vrije Geer
  5. Watergraafsmeer ook wel Diemermeer genoemd
  6. Weesperkarspel met Hoogbijlmer en Bijlmermeer 

Wat gaan we doen?

Bevolkingsregisters uit de volgende gemeenten zijn beschikbaar: 

  • Buiksloot 1829-1921
  • Nieuwendam 1850-1913
  • Oud Nieuwer-Amstel 1921
  • Ransdorp 1849-1921
  • Sloten 1870-1921
  • Watergraafsmeer 1830-1921
  • Weesperkarspel 1816-1921

De registers worden geindexeerd op naam, geboortedatum en geboorteplaats.

Hoe werkt het?

U kunt via het tabblad Voorkeuren een voorkeur aangeven voor een bepaalde gemeente. Doordat elke gemeente de registratie net iets anders bijhield kunnen de scans van elkaar verschillen.

Weesperkarspel 1816-1824

Nieuwendam 1850-1861

Sloten 1904-1921

Van een scan moeten alle ingeschreven personen worden ingevoerd. De bijbehorende adressen zijn meestal niet geregistreerd en worden ook niet ingevoerd. 

Als er naam is doorgestreept betekent dit dat iemand binnen de periode waarin het register werd bijgehouden verhuisd is. Ook deze doorgestreepte namen worden ingevoerd. Let op: een persoon kan meerdere keren verhuizen en weer terugkomen en weer ingeschreven worden op hetzelfde adres. Iemand kan dus meerdere keren voorkomen op één pagina en wordt dan ook meerdere keren ingevoerd. 

Wat levert het project op?

Uiteindelijk wordt via VeleHanden een index gerealiseerd met daarin de volgende gegevens van de nieuwe bewoners van Amsterdam:

  • Achternaam
  • Tussenvoegsels
  • Geboortedatum (indien genoteerd in het register)
  • Geboorteplaats

Tussentijds zullen de ingevoerde namen al worden toegevoegd aan de groeiende index op de website van het Stadsarchief Amsterdam.

De  bevolkingsregisters zelf bevatten nog meer informatie. Soms is er een beroep vermeld, of is er geregistreerd wat het vorige of volgende bekende inschrijfadres van de familie was.

Wat levert het u op?

Let op: dit project is afgesloten!