Alle Amsterdamse Akten

Miljoenen akten liggen nog begraven in het archief van de Amsterdamse Notarissen. Ga mee op ontdekkingstocht en help de geschiedenis van Amsterdam herschrijven!

Current status

 • 171/514 notaris
 • 1.617 participants

 • 171
  Notaris33.3%
 • 1.055.175
  • 0% Unusable
  • 71.2% Entered
  • 59.5% Validated data
  Entered 71.2%
 • 882.685
  • 0% Unusable
  • 71.2% Entered
  • 59.5% Validated data
  Validated data 59.6%
Participate in this project

Project info

Notariële akten

In de donkere depots van het Stadsarchief Amsterdam ligt het archief van de Amsterdamse Notarissen 1578-1915: Miljoenen akten met daarin grotendeels onbekende details over Amsterdammers en hun internationale netwerken. Over bekende en onbekende Amsterdammers en passanten, (internationale) handel, scheepvaart, slavernij, persoonlijk bezit en erfenissen, machtigingen en wisselprotesten, maar ook ooggetuigenverslagen van ontberingen op zee, ordinaire burenruzies of knokpartijen in herbergen en illegale speelhuizen.

Hoeveel schatten liggen hier nog begraven? Het is de hoogste tijd om Alle Amsterdamse Akten in kaart te brengen.

Wat gaan we doen?

We gaan de notariële akten indexeren op datum, type akte, persoonsnamen en geografische locaties. Alle akten worden na invoer bekeken door een controleur en waar nodig door een inhoudelijk expert.

Gedurende het project wordt er zo snel mogelijk na het controleren de invoer toegevoegd aan de groeiende index op de site van het Stadsarchief Amsterdam.

Voor wie is het?

Onze verwachting is dat iedereen met historische interesse mee kan doen. Er zijn akten beschikbaar daterend van het eind van de zestiende tot het eind van de achttiende eeuw, van relatief eenvoudig tot extreem moeilijk.

Hoe werkt het?

De akten zijn globaal ingedeeld op moeilijkheidsgraad. Bent u nieuw met notariële archieven of hebt u geen ervaring met oud schrift, begin dan altijd met moeilijkheidsgraad 1. Hebt u basiskennis van paleografie, dan kunt u niveau 3 proberen.

U kunt ook kiezen voor een notaris. De handschriften van de notarissen en hun klerken kunnen erg van elkaar verschillen en wat de één een interessante notaris vindt of een prettig handschrift, vindt de ander maar saai. Sommige notarissen waren gespecialiseerd in familiezaken, anderen hadden vooral handelaren of zeelieden in hun klantenkring. Zie voor meer informatie over de notarissen het overzicht op de projectsite van Alle Amsterdamse Akten en maak een keuze voor 'uw' notaris.

 

Moeilijkheidsgraad 1 - Beginner. Voorbeeld van een 18e-eeuwse akte. Het handschrift is modern en het type akte is al aangegeven op de akte zelf zodat u het alleen maar hoeft over te typen. U kunt dit ook als u nog nooit een notarieel archief hebt gezien.

Moeilijkheidsgraad 3 - Basis Paleografie. Voorbeeld van 17e eeuwse akten. U hebt kennis van paleografie en bij voorkeur ook van de meestvoorkomende aktentypen.

Moeilijkheidsgraad 5 - Expert. Chapeau! U kunt alles. We hoeven u niets meer uit te leggen.

De notarissen

Er zullen steeds nieuwe akten van nieuwe notarissen worden toegevoegd.

Zie het overzicht van notarissen voor de afgeronde en aankomende deelprojecten van notarissen op de projectwebsite van Alle Amsterdamse Akten.

Voor ingelogde VeleHanden-deelnemers is hier de voortgang te zien per notaris.

Wat levert het u op?

Voor elke ingevoerde akte krijgt u twee punten. Is deze gecontroleerd, dan krijgt u nog twee punten.

Verdiende punten zijn onder meer in te wisselen voor bezoek aan tentoonstellingen en evenementen bij het Stadsarchief Amsterdam. Gedurende de loop van het project zullen nog diverse mogelijkheden toegevoegd worden om verdiende punten te verzilveren. 

Hulpmiddelen

We helpen elkaar op weg in het forum. Specifieke vragen over het project kunt u ook stellen aan alleakten@amsterdam.nl

Forum

Nieuwe gegevens ontdekt over notarissen? Wij voegen het graag toe aan ons kennissysteem. 

'Gezocht': attendeer onderzoekers en projecten op bijzondere vondsten

Populaire onderwerpen:

Vragen over het invoeren:

Meer weten?

Wilt u op de hoogte blijven van de stand van zaken van het project, achtergrondverhalen over notarissen en hun cliëntele en de mooiste vondsten van de deelnemers? Lees dan mee op de verhalensite van Alle Amsterdamse Akten.