Amsterdamse monumenten

Waar is het? Lokaliseer de Amsterdamse monumenten uit de fotocollectie van Monumenten en Archeologie.

Current status

  • 44.706 scans
  • 411 participants

Project info

Amsterdamse monumenten

Waar is het? Lokaliseer de Amsterdamse monumenten uit de fotocollectie van Monumenten en Archeologie.

De negatievencollectie van Monumenten en Archeologie  (MA) bevat duizenden prachtige foto's van monumenten in de Amsterdamse binnenstad. Hoog tijd om die voor iedereen toegankelijk te maken! In dit project roept MA uw hulp in om de foto’s te beschrijven. Dit gebeurt in verschillende stappen die elk naar een specifiek aspect van de foto vragen. Het resultaat zal op termijn worden getoond in de Beeldbank Amsterdam.

Wat is MA?

Monumenten en Archeologie is het kenniscentrum van de Amsterdamse binnenstad. Het adviseert en informeert met betrekking tot monumenten, onderzoekt de bodemschatten van Amsterdam en organiseert onder andere de populaire Open Monumentendag.

In samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam is de negatievencollectie van MA gedigitaliseerd en is dit VeleHanden project opgezet.

Welke foto’s worden beschreven?

Het gaat om foto’s van monumenten uit de Amsterdamse binnenstad, zowel van de exterieurs als de interieurs. De selectie van de foto’s is gemaakt door medewerkers van MA.

Contactsheet uit de collectie van het BMA

Wat wordt er van u gevraagd?

Bij elke foto wordt een lijst met adressen gegeven die kan helpen bij het lokaliseren van een monument. Ook kan bij een individuele foto het gehele negatiefblad waar de foto uit afkomstig is, worden opgeroepen.

Om u verder houvast te geven, gebeurt het beschrijven van de foto's in stappen:

  1. Wat ziet u?
  2. Welk adres is dit?
  3. Weet u de naam van het object?
  4. Wie is de fotograaf?
  5. In welk jaar is de foto gemaakt?
  6. Welke titel zou u de foto geven?
  7. In een controlestap kunt u alle invoer nog een keer bekijken, voordat u hem definitief instuurt door op de knop 'afronden' te klikken.

Elke scan zal eenmaal worden ingevoerd en eenmaal (door een Amsterdam-kenner) worden gecontroleerd. Na controle wordt de beschrijving opgenomen op de Beeldbank Amsterdam.

Een aparte instructie per stap met voorbeelden vindt u in de download hiernaast.

Interview met een deelnemer

De Amsterdamse Dorthe Nebendahl, lerares Duits, doet al vanaf de start mee aan het project Amsterdamse monumenten. Ze is geïnteresseerd in architectuurgeschiedenis en vindt het leuk om monumentale panden te lokaliseren. Vooral als die panden in haar eigen buurt, de Westelijke Eilanden of de oude Haarlemmerhouttuinen staan. “Ik heb al allerlei foto’s beschreven: van de burgerzaal tot een door houtrot aangetaste zolder in de Jordaan. Soms is het object totaal onbekend, dan zie je een pand dat gesloopt is, en druk ik op de knop ‘te moeilijk’. Maar dat doe ik niet snel. Het is ook een soort sport. Dit is puzzelen op hoog niveau.”


Ze is weleens op de fiets gestapt om de grachten af te speuren. “De foto toonde een schitterend pand, maar ik heb het huis toen niet gevonden.”


Ze staat overdag voor de klas en kruipt op haar vrije middag of avond achter de computer om mee te helpen de foto’s te beschrijven. “Ik neem me voor het een uurtje te doen, maar meestal wordt het wel drie uur. Het is heel verslavend. Als je een foto beschreven hebt, dan volgt namelijk meteen een nieuwe. “Je moet echt op de stop-knop drukken. Aan de andere kant: het is ook een soort relaxprogramma. Even in een andere wereld.”

Welke hulpmiddelen zijn er beschikbaar?

Bij elke foto krijgt u het gehele blad te zien waaruit de foto afkomstig is en de relevante gegevens uit de database van MA. In veel gevallen kunt u hiermee het juiste adres terugvinden, maar dit zal niet altijd voldoende zijn. Online zijn gelukkig veel bronnen te vinden, die u kunnen helpen bij het lokaliseren van de foto’s, bijvoorbeeld:

Wat levert het u op?

Het beschrijven van een foto levert u in totaal 4 punten op (2 bij invoer en 2 na controle).

In de loop van het project zullen er steeds nieuwe manieren bij komen om uw punten voor dit project te verzilveren. Deze zullen op het forum worden aangekondigd en op deze pagina worden gemeld.

Op dit moment kunt u voor een download van een foto van Jacob Olie sparen. Hoe werkt dit?

  1. Maak een coupon aan t.w.v. 500 punten
  2. Ga naar http://beeldbank.amsterdam.nl en zoek een mooie foto uit, met als vervaardiger Jacob Olie
  3. Stuur een e-mail naar: velehanden@stadsarchief.amsterdam.nl en vermeld daarin uw couponcode en de bestandsnaam van de gewenste foto (het nummer dat staat achter 'Afbeeldingsbestand')
  4. Uw coupon zal worden verzilverd en de foto zal naar u worden gemaild

Uiteraard is deze foto alleen voor particulier gebruik bestemd.