Holland Amerika Lijn Passagierslijsten

Tussen 1900 en 1969 reisden en emigreerden miljoenen mensen met de schepen van de Holland-Amerika Lijn. Help mee deze archieven te ontsluiten!

Current status

  • 114.572 scans
  • 1.577 participants

Project info

De Holland-Amerika Lijn (HAL) was van oorsprong een Nederlandse trans-Atlantische cruisemaatschappij. Er werden cruises aangeboden, maar ook zakenmensen en emigranten maakten gebruik van de HAL. In de lijsten komen we allerlei passagiers tegen van allerlei verschillende achtergronden, bijvoorbeeld Joden die vluchtten voor het antisemitisme. Maar ook veel Nederlanders hebben wel familieleden die naar de Verenigde Staten of Canada zijn geëmigreerd. Er is een goede kans dat zij gebruik hebben gemaakt van de diensten van de HAL.

De passagierslijsten van de HAL zijn één van de meest geraadpleegde bronnen binnen het Stadsarchief Rotterdam. Deze lijsten zijn gescand en te raadplegen op de studiezaal, maar nog niet online toegankelijk. Er is geen transcriptie, dus er kan nog niet gezocht worden op bijvoorbeeld een passagiersnaam.

De laatste tijd is er veel vraag om deze lijsten online te toegankelijk te maken. Stadsarchief Rotterdam wil deze klantgroepen graag tegemoetkomen en de digitale dienstverlening vergroten.

Daarom is besloten door het Stadsarchief Rotterdam, in samenwerking met CBG|Centrum voor familiegeschiedenis om de passagierslijsten van de HAL uit de periode 1900 tot 1969 digitaal ontsluiten en  publiceren op het landelijke platform WieWasWie. Uiteindelijk moeten deze lijsten doorzoekbaar worden op de eigen website van het Stadsarchief Rotterdam en beschikbaar worden gesteld op platformsites.

Wil je ons helpen?

We zijn blij met alle hulp die we kunnen krijgen! De lijsten zijn afwisselend in moeilijkheidsgraad: sommige lijsten zijn uitgetypt en daarom gemakkelijk over te nemen, andere zijn handgeschreven en vormen daarom een grotere uitdaging. Zeker een aanrader voor wie van puzzelen houdt!

Lees zeker even de specifieke invoerinstructies van dit project voor je begint!