De laatste kaart: persoonskaarten 1939-1994

Help het Nationaal Register van Overledenen sneller doorzoekbaar te maken door data van de persoonskaarten (1939-1994) in te voeren.

Current status

  • 6.133.440 scans
  • 1.307 participants

Project info

 
De laatste kaart

Vrijwilligersontvangst bij het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis 11 oktober 2022

Op veler verzoek delen wij hierbij de presentatie van de Vrijwilligersontvangst. Rechts in de kolom bij Extra informatie, onder de invoer- en controleinstructie, zie je de link om het bestand te downloaden. Vanwege de privacy zijn gedeelten van afbeeldingen afgedekt, maar wat relevant is, is nog steeds leesbaar.

Lees mee hoe datamanager Pieter de OCR invoerder ontmaskerde,

hoe communitymanager Martine het rariteitenkabinet opende en vertelde over de laatste, bijzondere invoer die nog gaat komen

en hoe datamanager Jeroen vertelde over het werk dat volgt nadat de invoer van persoonskaarten klaar is.

 

 

Help het Nationaal Register Overledenen sneller doorzoekbaar te maken door data van de persoonskaarten (1939-1994) in te voeren.

Het is een onmisbare bron bij genealogisch onderzoek: de persoonskaart (1939-1994), onderdeel van het Nationaal Register Overledenen. Op een formaat van ongeveer een A5 staat de wegwijzer van een overledene, de laatste kaart van een bestaan. Het CBG digitaliseert zes miljoen persoonskaarten en maakt ze doorzoekbaar voor CBG medewerkers.

De persoonskaart vermeldt niet alleen je voorouder die in Nederland overleed, maar ook de ouder(s) en eventuele kinderen. Daarnaast staan data, woonadressen en beroep(en) genoteerd. In het CBG-depot staan meer dan zes miljoen van deze kartonnen kaarten keurig naast elkaar. Samen met de al digitale persoonslijsten (vanaf oktober 1994) vormen de persoonskaarten het Nationaal Register Overledenen (NRO).

Omdat veelvuldig gebruik wordt gemaakt van deze unieke bron en de kaarten kwetsbaar zijn, is in 2020 het project ‘PKdigitaal’ gestart. Inmiddels is het grootste deel van de kartonnen persoonskaarten gescand.

Frank, medewerker persoonskaarten, zoekt in het CBG depot de juiste persoonskaart bij de aanvraag. Foto: CBG / Collectie Nationaal Register Overledenen (NRO)

Doe mee van karton naar data

We nodigen nu iedereen uit een beperkt deel van de gegevens op de persoonskaarten in te voeren via VeleHanden, zodat de gegevens toegankelijk blijven en sneller opvraagbaar zijn. Instructies (PDF) vind je op de invoerpagina van VeleHanden en op het forum help je elkaar. Help je ons mee van karton naar data? Doe dan mee met #DeLaatsteKaart!


Verdien persoonskaarten of een jaarabonnement

Het CBG waardeert je deelname en inzet in dit project. Je verzamelt punten met je invoer, die je kunt inwisselen voor een beloning:

6.000 punten - 4 persoonskaarten: Ontvang persoonskaarten van je vier (over)grootouders of andere personen naar keuze, die zijn overleden tussen 1939 – 1994 in Nederland. (Van overledenen na 1 oktober 1994 krijg je een digitale persoonslijst.)  

12.000 punten - 10 persoonskaarten: Kies 10 voorouders of andere personen die zijn overleden tussen 1939 – 1994 in Nederland en krijg met hun persoonskaarten direct inzicht in meer generaties. (Van overledenen na 1 oktober 1994 krijg je een digitale persoonslijst.) 

15.000 punten - 1 jaar digitale vriendschap CBG|Centrum voor familiegeschiedenis: 

  • Lees 4x de nieuwste Gen.magazine digitaal 

  • Onbeperkt toegang tot alle digitale edities van Gen.magazine 

  • Onbeperkt toegang tot CBG collecties 

  • Inclusief Premiumtoegang WieWasWie

De punten en coupons behaald bij dit VeleHandenproject zijn uitsluitend bij het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis inwisselbaar. Dit kan tot twee jaar na de officiële afronding van het project. Via een digitale projectnieuwsbrief word je op de hoogte gebracht van de eindtermijn.

Hoe wissel je in?

  • Ga naar jouw profiel (klik op je naam in de rechterbovenhoek van het scherm achter ‘Mijn profiel’). 

  • Selecteer het derde tabblad ‘Puntenoverzicht’. 

  • In het overzicht met jouw projecten ga je naar het project De laatste kaart. Klik achter het aantal punten op ‘meer’ om een coupon aan te maken.

Voeg de couponcode bij jouw persoonskaartenaanvraag en mail die naar pkpl@cbg.nl en bij 1 jaar digitale vriendschap mail je de couponcode, samen met je naam en adresgegevens naar vrienden@cbg.nl


Een door brand beschadigde persoonskaart


Voorwaarden voor deelname

Iedereen kan meedoen met het project ‘De laatste kaart’. Voordat je start, vragen we je akkoord te gaan met de (aanvullende) gebruikersvoorwaarden van Picturae en het CBG. Let er bijvoorbeeld op dat je in dit project geen combinatie van gegevens of screenshots deelt op het forum of waar dan ook. Heb je vragen over privacy of de voorwaarden? Mail dan naar velehanden@cbg.nl.


Regulier persoonskaarten aanvragen

Heb je belangstelling voor persoonskaarten voor je eigen genealogische onderzoek, maar nog onvoldoende punten verzameld? Iedereen kan persoonskaarten en/of persoonslijsten bestellen. Ook als het niet je eigen voorouders zijn. Kijk voor meer informatie hier.


Vragen en meer informatie

Heb je algemene vragen over persoonskaarten of onderzoeksvragen, mail naar service@cbg.nl. Voor instructievragen rondom het indexeren van ‘De laatste kaart’, stel je vraag op het VeleHanden-forum of mail naar velehanden@cbg.nl. Wil je zeven keer per jaar op de hoogte gehouden worden van nieuwtjes over familiegeschiedenis? Schrijf je dan in voor de CBG nieuwsbrief.