Dagboeken Caspar Reuvens

Forum Hadriani, de Romeinse stad in Voorburg staat op het punt om Unesco werelderfgoed te worden. In 1827 werd hier voor het eerst opgegraven door Caspar Reuvens! Help ons de opgraving uitwerken door de dagboeken van Reuvens te ontrafelen.

Current status

  • 387 scans
  • 74 participants

Project info

Introductie

In 1827 begon Caspar Reuvens, de eerste hoogleraar archeologie ter wereld, aan zijn eigen grote opgraving. Op landgoed Arentsburgh te Voorburg ging Reuvens op zoek naar resten uit de Romeinse tijd. Zijn wetenschappelijke benadering van de archeologie vormt nog steeds de basis voor hedendaagse archeologen. De opgraving werd nauwkeurig bijgehouden in dagboeken zodat Reuvens zijn methoden en vondsten later kon publiceren. Helaas overleed Reuvens in 1835, een jaar na het afronden van zijn opgraving op Arentsburgh. Hoe de grondlegger van de archeologie zijn opgraving uitvoerde ligt dus nog steeds verscholen in de dagboeken van Reuvens.

  

C. Reuvens met zijn assistenten tijdens de zijn opgraving op Arentsburgh. (Bron: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden)

Caspar Reuvens

Caspar Reuvens begon zijn loopbaan als rechtenstudent aan de universiteit in Harderwijk. Na enkele jaren hoogleraar klassieke letteren te zijn geweest werd hij in 1818 door koning Wilhelm I benoemd tot buitengewoon hoogleraar in de Algemene Oudheidkunde aan de universiteit van Leiden. Met andere woorden: de eerste hoogleraar in de archeologie ter wereld.

Reuvens had grootse plannen om Nederlandse archeologie op de kaart te zetten. Geïnspireerd door reizen naar het mediterrane gebied en een bezoek aan het Louvre in Parijs begon hij zijn campagne om Nederlands erfgoed op de kaart te zetten. Zijn speerpunt was de opgraving in Voorburg, dit zou het Nederlandse Pompeji worden met het aanzien en bezoekers die daarbij horen. Tijdens de opgraving vond Reuvens de funderingen van enkele Romeinse gebouwen en mogelijk een deel van een badhuis. De gebouwen waren maar een klein deel van wat de Romeinse stad Forum Hadriani  moet zijn geweest. Helaas pakte de grootse plannen van Reuvens anders uit. Hij kwam al enkele jaren na zijn opgraving te overlijden en heeft nooit de kans gehad om van zijn plannen realiteit te maken.

Na zijn overlijden werden dagboeken bewaard in het archief van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, waar ze nu nog steeds te vinden zijn. Reuvens werd namelijk ook in 1818 de eerste directeur van het museum. Tevens heeft het Rijksmuseum van Oudheden de Romeinse artefacten in beheer die Reuvens vond tijdens zijn opgraving.

 Tentoonstelling

Graag deelt de gemeente Leidschendam-Voorburg het verhaal over hoe Reuvens de Romeinse stad Forum Hadriani heeft opgegraven. In Voorburg zette Reuvens grote stappen voorwaarts binnen de archeologie. De dagboeken komen centraal te staan in een reizende tentoonstelling over Reuvens en zijn opgraving die door heel de provincie Zuid-Holland te zien zal zijn. U kunt een bijdrage leveren aan deze tentoonstelling door pagina’s uit de dagboeken van Reuvens te transcriberen.

 Instructie

De dagboeken zijn in twee verschillende handschriften geschreven. De dagelijkse rapportage van de opgraving werd opgeschreven door een assistent van Reuvens, vaak de rechterzijde van het dagboek. Aan de linkerzijde staan de opmerkingen en aanvullende notities van Reuvens zelf.

Het is belangrijk dat de dagboeken nauwkeurig en letterlijk wordt overgenomen en er niks wordt veranderd aan de spelling van de woorden. Dit is ook van belang bij de diverse codes van letters en Romeinse cijfers in kleur die u kunt tegen komen in de tekst. De combinatie van kleur en code is namelijk gekoppeld aan de opgravingsplattegrond. De koppeling willen we graag in stand houden voor vervolgonderzoek naar de opgraving.

 Zie voor verdere instructies de handleiding.

 Beloning

We willen u graag belonen voor het invoeren van de scans. Voor elke ingevoerde scan krijgt u 2 punten en na controle krijgt u nog 1 punt. De punten kunt u inwisselen voor de volgende beloningen:

  1.  Luxe print van een van de twee onderstaande afbeeldingen – 30 punten
  2. Canvas print van een van de twee onderstaande afbeeldingen – 60 punten
  3. Rondleiding op locatie van de oude opgraving – 90 punten

 

                                                           

Optie A. Reuvens op zijn opgraving                                     Optie B. Romeinse waterput met vondsten

(Bron van beide afbeeldingen: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden)