Maak geschiedenis: Zet Groningen op de kaart

Help mee onze collectie toegankelijker te maken door oude kaarten op hedendaagse kaarten te leggen, oftewel te georefereren.

Current status

  • 17.549 scans
  • 289 participants

Project info

Oude kaarten komen zo tot leven; de verandering van het landschap, de stad en provincie Groningen worden zichtbaar. En u kunt hieraan bijdragen!

17.500 Groninger kaarten

De Groninger Archieven hebben 17.500 kaarten digitaal beschikbaar. De oudste kaart is van 1526. Het zijn handgetekende kaarten, gedrukte kaarten en kadasterkaarten van stad en provincie Groningen. Deze kaarten voorzien we van geografische coördinaten, zodat ze beter terug te vinden zijn. Het is dan bijvoorbeeld ook mogelijk om alle kaarten van een bepaald gebied op te vragen. Bovendien wordt het mogelijk om een oude en nieuwe situatie met elkaar te vergelijken.

 We hebben de kaarten in verschillende series verdeeld:

  • gedrukte kaarten
  • kadasterkaarten
  • manuscriptkaarten (handgetekende kaarten) van na 1800. Deze kaarten zijn vaak nog wel te georefereren, want percelen zijn er beter in uitgetekend, omdat de kaarten gebaseerd zijn op kadasterkaarten.
  • manuscriptkaarten (handgetekende kaarten) van vóór 1800. Deze kaarten zijn vooral geschikt voor gevorderden, want ze zijn vaak lastig om nauwkeurig te lokaliseren en soms zelfs onmogelijk.

Georefereer mee!

Iedereen die van (oude) geografische kaarten houdt, nodigen we uit mee te georefereren. Ervaring is niet nodig, enthousiasme wel. Het is heel eenvoudig: u kunt kiezen uit welke kaartenserie u een of meerdere kaarten wilt georefereren. Plaats een markeringspunt op de oude kaart en op dezelfde locatie op de moderne kaart een tweede markeringspunt. Door minimaal vijf punten op beide kaarten aan te geven, kan de positie van de oude kaart worden bepaald.

Wat levert het mij op?

Voor elke kaart die u georefereert krijgt u punten. Deze punten kunt u inleveren voor coupons, waarmee bijvoorbeeld prints van kaarten uit de collecties van de Groninger Archieven te krijgen zijn. In de loop van het project organiseren de Groninger Archieven een bijeenkomst waarin u originele kaarten kunt bekijken en andere liefhebbers van (oude) geografische kaarten kunt ontmoeten. Een stadswandeling behoort ook tot de mogelijkheden. Uitnodigingen hiervoor volgen.