Hagenaars en Hagenezen - Bevolkingsregister Den Haag 1913 – 1939

Helpt u het Haags Gemeentearchief met het beschrijven van ruim 500.000 gezinskaarten?

Current status

 • 545.467 scans
 • 919 participants

 • 544.140
  • 0.2% Unusable
  • 99.8% Double entered
  • 99.8% Validated data
  Double entered 100%
 • 544.141
  • 0.2% Unusable
  • 99.8% Double entered
  • 99.8% Validated data
  Validated data 100%

Project info

 

 

Het Haags Gemeentearchief wil ruim 500.000 gezinskaarten uit het bevolkingsregister beter toegankelijk maken voor iedereen. Een grote klus! Hier hebben we “Vele Handen” voor nodig, dus vandaar onze oproep in goed Haags: “Hellep ut Haags Gemeintearchief!”

Hagenaar of Hagenees?
De familie T. Alblas voor hun winkel op de Noordwijkstraat 7-7A in Den Haag. Fotograaf: onbekend. Collectie Haags Gemeentearchief.Oorspronkelijk komt het onderscheid tussen Hagenaars en Hagenezen voort uit de scheiding tussen arme en rijke inwoners van Den Haag in de achttiende eeuw. Rijke Hagenaars woonden in grote huizen gebouwd op zandgrond, armere Hagenezen woonden in huizen gebouwd op veen. Maar hoe groter Den Haag werd, hoe onduidelijker dit onderscheid werd. 

Het verschil tussen Hagenaars en Hagenezen wordt tegenwoordig ook anders uitgelegd: een Hagenees is in Den Haag geboren en getogen, en een Hagenaar is in een andere plaats geboren en later in Den Haag komen wonen. Hoe dan ook: arm of rijk, wonend op het veen of op het zand, geboren in Den Haag of ergens anders: alle inwoners komen voor op de Haagse gezinskaarten!

Gezinskaarten
Gezinskaart van de familie Pardoen. Collectie Haags Gemeentearchief.Vanaf 1913 heeft de gemeente Den Haag haar bevolkingsregister bijgehouden op gezinskaarten. Dit is een losbladig systeem waarop per kaart het gezinshoofd en zijn vrouw en kinderen werden genoteerd, maar ook woonadressen, beroep, huwelijkse staat en religie. Niet elke inwoner van Den Haag leefde in gezinsverband. Er zijn daarom ook veel kaarten die gegevens van slechts één persoon bevatten. Tot 1939 heeft de gemeente deze gezinskaarten gebruikt, daarna stapte men over op persoonskaarten.

De gezinskaarten die nu ontsloten gaan worden, zijn van de gemeente Den Haag, inclusief Scheveningen. Het huidige stadsdeel Loosduinen was tot 1 juli 1923 een zelfstandige gemeente, maar heeft tot 1939 altijd haar eigen gezinskaarten bijgehouden. De Loosduinse gezinskaarten maken geen deel uit van dit project.

Welke gegevens worden ontsloten?
We hebben ervoor gekozen om een beperkt aantal gegevens van de gezinskaarten over te nemen. Zo wordt het project overzichtelijk wat betreft tijd en werk. Van de Haagse inwoners worden alleen de naam, de geboortedatum en de geboorteplaats in een database overgenomen. Op de gescande kaart zelf staat meer informatie over deze personen, zoals hun beroepen en woonadressen. Die gegevens nemen we niet over, maar zijn via de scan van de gezinskaart die we online tonen natuurlijk wel beschikbaar. 

De gezinskaarten staan toch al online?
De gezinskaarten zijn inderdaad nu al digitaal beschikbaar, maar de scans zijn niet altijd goed leesbaar, in de indexering zijn fouten geslopen, en door een crash is een onbekend aantal scans verdwenen. Zoekresultaten zijn dan ook soms onbetrouwbaar. Al met al vinden wij de kwaliteit van het huidige digitale bestand niet meer goed genoeg. Daarom hebben we ervoor gekozen om alle gezinskaarten opnieuw te scannen en met de hulp van vrijwilligers via VeleHanden toegankelijk te laten maken. Zo kan hopelijk iedereen binnenkort met een betrouwbaar resultaat zoeken naar zijn of haar voorouders!

Wat levert het u op?
Voor het overnemen van persoonsgegevens ontvangt u per gezinskaart twee punten. Na controle kunt u nog eens twee punten ontvangen. Een controleur ontvangt ook twee punten per gecontroleerde scan. Met de behaalde punten kunt u sparen voor deze beloningen:

   Jaar uitgave  Aantal pagina's  Punten
Setjes ansichtkaarten met vijf kaarten rondom de volgende thema's:      
1. Scheveningen     500
2. Vervoer     500
3. Reclame     500
4. Uitgaan/uitgaansgelegenheden     500
5. Vrije tijd/cultuur      500
Haags Stripwerk
Let op: dit is geen stripboek maar een brochure bij een tentoonstelling.
1998 16 1000
Vier herdenkingsmonumenten aan het Trekvlietplein
Boek over Haagse gemeenteambtenaren die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.
2014  102  1000 
Vier delen uit de serie Terugblik. Elk boek bevat 50 foto's met verhalen geschreven door
medewerkers van het Haags Gemeentearchief.
     
 • Terugblik
2010  124  2000 
 • Derde Terugblik 
2014  128 2000 
 • Vierde Terugblik 
2016  128  2000 
 • Vijfde Terugblik 
2018  136  2000 
Wethouder aan zee: een levensschets van de Haagse wethouder Piet Vink (1927-2002)
Let op: van dit boek hebben we erg weinig exemplaren.
2003  267  2000 
Het Den Haag Boek
Een handzaam naslagwerk voor Hagenaars en Hagenezen over alles wat Den Haag Den Haag maakt.
2016  396  3000 
The Hague Book
Dit is de Engelse versie van Het Den Haag Boek.
2016  396  3000 
Eén naam, vele gezichten
Een boek over Stokvis, een Haags fotopersbureau. 
2001  83  3000 
Daar dit een immorele aanslag is
Een boek over de houding van de gemeente Den Haag tegenover Joodse eigenaren van onroerend goed in de periode 1940-1955. 
2017  255  4000 

Zit er iets bij wat je graag zou willen hebben? Maak dan eerst een coupon aan op VeleHanden. Ga daarvoor naar 'Mijn profiel', klik op het tabblad 'Puntenoverzicht' en klik achter de regel ‘Hagenaars en Hagenezen’ op ‘Meer’.
Vul in het veld ‘Kosten coupon’ het aantal punten in dat de gewenste beloning kost en klik op de oranje knop ‘Maak’.

Vervolgens stuur je een e-mail naar haagsgemeentearchief@denhaag.nl waarin je aangeeft welke beloning je graag wilt hebben. Heel belangrijk: vermeld ook je adresgegevens! Zet in het onderwerp van de mail VeleHanden, dan komt de mail snel op de juiste plek terecht. Na controle van de aangemaakte coupon zal de gewenste beloning opgestuurd worden. Het kan echter even duren voordat je de beloning thuis ontvangt. Door de coronamaatregelen werken we namelijk bijna allemaal thuis en het verzenden van de beloningen zal op kantoor moeten gebeuren.