Hallo Midden-Holland! De bevolkingsregisters van Midden-Holland.
Help mee bij het invoeren van de laatste bevolkingsregisters van Midden-Holland!
Current status
- 5.192 scans
- 198 participants
Project info
In de periode 2019-2021 hebben we bij het Vele Handen-project ‘Hallo Midden-Holland! De bevolkingsregisters van Midden-Holland' de ruim 500 bevolkingsregisters van Gouda en de regio ingevoerd. We zijn terug met deel II van dat project om de laatste 26 registers in te voeren. Bent u weer van de partij?
Wie zijn wij?
Het Streekarchief Midden-Holland beheert het geheugen van de gemeenten Gouda, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas. Onze collectie omvat verschillende archieven, verzamelingen en publicaties en is ondergebracht in het Gouwedepot in Moordrecht. Onze publieksactiviteiten vinden plaats in de Chocoladefabriek waar wij zijn gevestigd met diverse partners zoals Bibliotheek Gouda, Drukkerswerkplaats Gouda, Mirakel Musicaltheater en Kruim eten & drinken. U vindt ons op de website www.samh.nl.
Wat gaan we doen?
In Nederland werd in 1829 de eerste algemene volkstelling gehouden. Tien jaar later werd deze herhaald. De vastgestelde demografische gegevens raakten echter al snel verouderd omdat veranderingen die optraden door geboorte, huwelijk, overlijden, verhuizing of beroepswissel bijvoorbeeld, niet werden geregistreerd.
In 1849 werd een derde algemene volkstelling voorgeschreven en daarbij werd bepaald dat voortaan ook de wijzigingen in de verkregen gegevens moesten worden opgeschreven. Zo werd het bevolkingsregister geboren waarin meestal gedurende tien jaar adresgewijs de volgende gegevens werden bijgehouden: naam en voornaam, geboorteplaats en - datum, burgerlijke staat, relatie met het hoofd van het gezin, godsdienst, beroep, vorige woonplaats, datum van vestiging in de nieuwe woonplaats, datum van vertrek en bestemming. Ging een persoon bijvoorbeeld verhuizen? Dan werd diegene doorgestreept en ingeschreven op het nieuwe adres met de datum van inschrijving erbij. Hiermee geeft het bevolkingsregister een interessante inkijk in het leven van de burgers uit de negentiende en begin twintigste eeuw. Het is daarom een belangrijke bron voor genealogen die steeds meer vanuit huis hun onderzoek doen.
Bij het project ‘Hallo Midden-Holland! De bevolkingsregisters van Midden-Holland, deel II’ gaan we de laatste 26 bevolkingsregisters ontsluiten. De volgende gegevens moeten worden geïndexeerd:
- Nummer van het blad
- Achternaam
- Tussenvoegsel
- Voornaam
- Geboortedatum
- Geboorteplaats
- Beroep
Hierbij kunt u uw voorkeur voor een bepaalde gemeente aangeven.
Hoe gaan we te werk?
Zie de instructies onder ‘aan de slag’ aan de rechterzijde van de pagina.
Wat levert het project op?
Het doel van dit project is dat de laatste bevolkingsregisters van Midden-Holland online toegankelijk worden gemaakt via de website www.samh.nl. De bevolkingsregisters zijn een waardevolle bron van informatie voor genealogisch en historisch onderzoek.
Wat levert het project u op?
Terwijl u ons helpt, spaart u zelf voor Vele Handenpunten. Per ingevoerde scan ontvangt u 3 punten. U ontvangt nog eens 3 punten na controle. De controleur ontvangt ook 3 punten. Vervolgens kunt u uw punten inwisselen tegen het onderstaande aanbod:
Nieuwe aanbod:
- Bundel Het Koloniaal en slavernijverleden van Gouda, 50 punten
Vaste aanbod
- Het Gouda boek of Het Krimpenerwaard boek, 1500 punten
- Cadeaukaart t.w.v. € 7,50 van Kruim Eten en Drinken in de Chocoladefabriek, 1000 punten
- Set ansichtkaarten (met afbeeldingen uit de collectie van het Streekarchief Midden-Holland), 500 punten
- Botanisch Kleurboek (Botanisch kleuren uit de collecties van Streekarchief Midden-Holland), 350 punten
Restaanbod eerdere projecten (op=op):
- Puzzel Gouda: Een dag in de Middeleeuwen, 1500 punten
- Boek Was geteyckent: Guillaume de Nassau. Briefwisseling van Willem van Oranje met Gouda en Schoonhoven tijdens de Opstand, 500 punten
- Erfgoedkwartetspel De Geboorte van Nederland, 200 punten
- Boek De Sint-Janskerk in Gouda, 500 punten
- Boek Gouda in de Tweede Wereldoorlog, 500 punten
- Boek Krimpenerwaardig, 500 punten
- Boek Moerkapelle, de laatste 8 maanden van de Tweede Wereldoorlog, gezien door de ogen van Corrie Oudijk, 300 punten
- Tentoonstellingsgids Pieter Pourbus. Meester-schilder uit Gouda, 500 punten
- Schilderijkaart, 500 punten
- Boek Kees van der Linden, burgemeester van het Groene Hart 1968-1996. Politiek bestuur en burgemeestersambt in Koudekerk aan den Rijn, Haastrecht, Vlist, Stolwijk en Waddinxveen, 100 punten
- Boek Onvoltooid verleden tijd. 125 jaar Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs te Waddinxveen 1868-1993, 100 punten
- Boek De Lange Geschiedenis van IJsclub Thialf, 100 punten
- Boekje Oproer aan de Moerkapel...29 januari 1785, 100 punten
- Kalender met historische foto's van Waddinxveen, 100 punten
- Mondkapje, 100 punten