Alle Amsterdamse Akten

Miljoenen akten liggen nog begraven in het archief van de Amsterdamse Notarissen. Ga mee op ontdekkingstocht en help de geschiedenis van Amsterdam herschrijven!

Stand van zaken

  • 169/514 notaris
  • 1.578 deelnemers

  • 169
    Notaris32.9%
  • 1.024.949
    • 0% Onbruikbaar
    • 69.1% Ingevoerd
    • 57.9% Gecontroleerd
    Ingevoerd 69.1%
  • 858.931
    • 0% Onbruikbaar
    • 69.1% Ingevoerd
    • 57.9% Gecontroleerd
    Gecontroleerd 58%
Meedoen aan dit project
Dit project heeft al meer dan
1 Miljoen ingevoerde akten! De miljoenste akte is ingevoerd door Greet van Looij op 28-02-2024 om 18:35!

Project info

 
MarkP

MarkP

Nieuwsbrief mei 2019

Voorjaarsbijeenkomst

Op 18 juni is het weer tijd voor het tweede AAA-evenement van het jaar. Gastspreker is Jelle van Lottum, maritiem historicus en senior onderzoeker bij het Huygens Instituut voor Nederlands Geschiedenis. Hij houdt zich bezig met de carrières van zeelui van de 17e tot de 19e eeuw. Daarbij maakt hij gebruik van historische datasets, zonder de persoonlijke verhalen van individuele zeemannen en hun gezinnen uit het oog te verliezen. Uiteraard komen wij duizenden testamenten, transporten en andere akten over zeevarenden tegen in het Notarieel Archief. Jelle geeft ons een inkijkje in wat deze nieuwe informatie betekent voor onze kennis over de vroegmoderne stad en wereld.

Daarnaast zal AAA-stagiair Sjoerd Willems iets vertellen over zijn onderzoek naar zeemannen en soldaten van de West-Indische Compagnie in het jaar 1639 in de transportakten van Hendrick Schaef.  Wie waren deze mannen en bij wie logeerden ze in de stad? Uiteraard krijgen jullie de laatste updates over Alle Amsterdamse Akten en Crowd Leert Computer Lezen en is ook de puntenwinkel geopend.

Aanmelden via:  alleakten@amsterdam.nl.

 Nieuwe en afgeronde notarissen

Enkele achttiende-eeuwse notarissen zoals Jan Ardinois, Pieter Mastenbroek en Jan de Vicq zijn volledig geïndexeerd. Daarnaast is het einde in zicht voor grote achttiende-eeuwers zoals Salomon Dorper en Pieter van der Meulen. Voor de zeventiende eeuw zijn verscheidene notarissen toegevoegd, onder andere Salomon Vingboons, Jeremias Prise en Pieter van der Gracht. Deze notarissen zijn in no-time volledig geïndexeerd en gecontroleerd. Nog op zoek naar nieuwe zeventiende-eeuwse notarissen? Probeer dan eens Floris van Elten of Alweijn de Jager die onlangs zijn toegevoegd aan het project.

Cijfers AAA

De invoer van Alle Amsterdamse Akten heeft de afgelopen maanden een nieuw hoogtepunt bereikt: de 300.000e akte is ingevoerd! Ook wat betreft notarissen is er in de eerste maanden van dit jaar een hoop gebeurd. Zo stond de teller van totaal geïndexeerde notarissen op oudejaarsdag 2018 op 24 en zijn er daar in de afgelopen maanden maar liefst 10 notarissen bijgekomen. De teller staat hiermee op 34. Helpt u mee om het aantal afgeronde notarissen vóór de volgende nieuwsbrief op 40 te krijgen?

 

Invoer

Controle

Notarissen klaar

Eindstand 31/12/2018

270.861

188.416

24

30 April

320.792

222.568

32

20 Mei

327.804

227.949

34

 

Onlangs op website en forum

De afgelopen tijd werden er weer een aantal leuke vondsten gemeld op het forum. Zo werd het kantoor van Jelmer de Bruyn gespot op een achttiende-eeuwse tekening. Kwam de kapitale boedel van Nicolaas Cornelis Hasselaer langs, vol schilderijen van de grote schilders uit de 17e eeuw, inclusief Rembrandt Ferdinand Bol. Eerder verscheen het schrijnende verhaal van het slavenschip De Pink met aan boord tot slaafgemaakte kinderen waarvan elk spoor ontbreekt. Het testament van Peter Stuyvesant is natuurlijk al langer bekend maar onlangs werd ook het contract geïndexeerd waarin zijn timmerman wordt aangesteld. Drop is natuurlijk niet meer weg te denken in de Nederlandse supermarkten, maar er is een verklaring opgedoken bij notaris Salomon Dorper waaruit blijkt dat drop al vervoerd werd in de achttiende eeuw.

 

Lancering CLCL

Op 11 maart was het eindelijk zover: het nieuwe project CLCL ging van start! Met dit project gaan we aan de slag om op een andere manier het notarieel archief te ontsluiten. Met het trainen van computermodellen die handschriften kunnen lezen zal het archief toegankelijker worden en daardoor ook beter doorzoekbaar. Dit bijzondere project is niet onopgemerkt gebleven bij de media. Onder andere het Parool, de Volkskrant, AT5, Historiek.nl, en NU.nl schreven over CLCL. Daarnaast is Arnoud van Soest van Oneindig Noord-Holland langsgekomen bij een invoermiddag die vrijwilligers heeft geïnterviewd over CLCL.

Op dit moment zijn al 175 enthousiaste deelnemers bezig om door de computer getranscribeerde akten van verschillende notarissen te controleren. Voorbeelden van notarissen zijn de achttiende-eeuwer Cornelis Staal die bekend was van allerlei sappige attestaties van de hoofdofficier waar de nodige scheldwoorden voorbij komen. Maar ook voor de liefhebbers van de zeventiende eeuw is er genoeg leuks, zo is notaris Jacob de Winter onlangs toegevoegd.

Index

De raadpleegomgeving van de notariële akten is veranderd en daarnaast zijn een heleboel geïndexeerde akten toegevoegd van de afgelopen paar maanden. Neem eens een kijkje om te zien wat het resultaat is van het indexeren.

Agenda

Elke woensdagmiddag - Invoermiddag van 13:00 tot 17:00 in het informatiecentrum van het Stadsarchief.

Tot 26 mei 2019 - Bewaard voor de stad, tentoonstelling in de Schatkamer met topstukken uit schenkingen aan het Stadsarchief van de afgelopen 2 jaar. Toegang is gratis.

 

Tot 30 juni 2019 - Fietsstad Amsterdam, tentoonstelling in de centrale hal met een groot aantal beelden over de ontwikkeling van het fietsbeleid in de stad. Toegang is gratis.


Tot 8 september- Stad in Zicht, tentoonstelling waarin het Stadsarchief laat zien hoe fotografen en tekenaars naar Amsterdam kijken en de stad ervaren, ook te bezoeken met VeleHanden-punten (coupon van 250 punten)

 

16 juniAmsterdam in gesprek, met socioloog en filosoof Eric Duivenvoorden over krakers in 1969

18 juni – Vrijwilligersbijeenkomst, inloop vanaf 13:30, programma van 14:00-16:00, aanmelden via alleakten@amsterdam.nl