Alle Amsterdamse Akten

Miljoenen akten liggen nog begraven in het archief van de Amsterdamse Notarissen. Ga mee op ontdekkingstocht en help de geschiedenis van Amsterdam herschrijven!

Stand van zaken

  • 169/514 notaris
  • 1.579 deelnemers

  • 169
    Notaris32.9%
  • 1.025.302
    • 0% Onbruikbaar
    • 69.2% Ingevoerd
    • 57.9% Gecontroleerd
    Ingevoerd 69.2%
  • 859.135
    • 0% Onbruikbaar
    • 69.2% Ingevoerd
    • 57.9% Gecontroleerd
    Gecontroleerd 58%
Meedoen aan dit project
Dit project heeft al meer dan
1 Miljoen ingevoerde akten! De miljoenste akte is ingevoerd door Greet van Looij op 28-02-2024 om 18:35!

Project info

 
Yvonne Colijn

Yvonne Colijn

“een teijckeningh van sijn testateurs persoon / gedaen door Rembrant van Rijn" en meer

Willem van der Pluijm vermaakt op 22-07-1675 een portret van hemzelf, gemaakt door Rembrandt van Rijn, aan de kinderen van zijn overleden dochter Maria Willems.

Daarnaast een portret van zijn overgrootvader Jacob, gemaakt door Lucas van Leijden.

  • Ellen Ruijter

    Ellen Ruijter

    Willem van der Pluijm was wellicht de oom van Karel van der Pluijm en die was weer een leerling van Rembrandt:

    Had toch even tijd om te zoeken vanochtend. Heb de sketch zelf niet kunnen vinden.

  • Yvonne Colijn

    Yvonne Colijn

    Dank! Heel interessant. Ik zal t.z.t. kijken of ik nog wat meer gegevens boven water kan halen.

  • MdW

    MdW

    Laatst bijgewerkt op: 

    Hoeft niet, deze vondst werd in 1977 al uitgebreid gepubliceerd door Juffr. Van Eeghen in Amstelodamum, als je geïnteresseerd bent dan is het hier te vinden: 

    https://amstelodamum-archief.nl/resources/1977_mb_64.pdf

    De oom en neef Van der Pluym waren de enige Leidse (verre) verwanten waarmee Rembrandt tot het einde van zijn leven nog mee omging. Ze waren dan ook niet van de straat...

    Mogelijk is dit de tekening die beschreven wordt in de inventaris zoals gesuggereerd door Van Eeghen:

    hij is nu in een privé collectie in de USA.

    Qua leeftijd en kleding kan het Willem Jansz van der Pluym zijn. 

  • Yvonne Colijn

    Yvonne Colijn

    Laatst bijgewerkt op: 

    Dank! Ik zie je bericht nu pas. Aan de hand van Ellens ‘knipsel’ uit Google Books was ik al naar de bibliotheek geweest, want ik was razend benieuwd naar wat er in noot 194 staat (de inhoud van die noot is op Google Books niet te zien). Noot 194 verwijst naar het artikel dat je noemt.

    Verder heb ik gezocht in de online archieven van Erfgoed Leiden om te zien of ik de volledige naam van overgrootvader Jacob kon vinden, van wie Lucas van Leyden een ‘kontrefeijtsel’ gemaakt had (en zoals bleek heeft Van Eeghen dat ook gedaan).

    Aan moeders kant kom je dan inderdaad een Jacob tegen, nl. de vader van de moeder van de moeder van Willem. Zijn dochter (Willems oma dus) heet Willemtgen Jacobsdr (zie link hieronder), maar de volledige naam van Jacob is onbekend (ik baseer me nu op wat er online te vinden is). Willemtgen was getrouwd met de glazenmaker Karel Dominicus, wiens vader dus mogelijk Dominicus heette en daarom waarschijnlijk niet de persoon van het kontrefeijtsel is.

    [ Willemtgen Jacobsdr: https://www.erfgoedleiden.nl/collecties/personen/zoek-op-personen/deeds/16507a39-b5de-4aaf-8ef0-9f7ec84b25a9?person=3129038f-41d4-4c0d-bfe0-d29e17d0db0b ]

    Ik kon niet zo snel iets vinden over andere mogelijke overgrootvaders die eveneens Jacob heetten, maar Van Eeghen meldt dat die “vermoedelijk” Dirck en Jan heetten (p. 7). (Van Eeghen concentreert zich overigens op Willem en zijn relatie tot Rembrandt en gaat niet verder in op het portret door Lucas van Leyden).

    Vooralsnog heb ik (bij het Rkd althans) geen portret van een Jacob door Lucas van Leyden gevonden. Op de website van de Lakenhal in Leiden staat wel dit portret, gedateerd 1521 (dit is niet te vinden in de database van het Rkd): https://www.lakenhal.nl/nl/collectie/s-245. Wie weet.

    Ik was overigens benieuwd hoe je het portret van Willem gevonden hebt? Van Eeghen zegt dat alleen “Benesch 433” daarvoor in aanmerking komt (p.11 van het artikel). Die aanduiding ken ik zelf niet.