Post van Weldadigheid

Bent u één van die miljoen Nederlanders die een voorouder heeft in de Koloniën van Weldadigheid? Veel nazaten gaan op zoek naar het lief en leed van hun voorouders. Helpt u mee die gegevens vindbaar te maken?

Stand van zaken

 • 135.321 scans
 • 464 deelnemers

 • 57.429
  • 57.6% Onbruikbaar
  • 42.4% Dubbel ingevoerd
  • 42.4% Gecontroleerd
  Dubbel ingevoerd 100%
 • 57.429
  • 57.6% Onbruikbaar
  • 42.4% Dubbel ingevoerd
  • 42.4% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 99.9%
Paul Kröner

Paul Kröner

Correct invoeren

Nu ik een aantal scans heb ingevoerd, heb ik enkele vragen:

Wat te doen met titels zoals Mr, Graaf, Baron etc.?

Invoeren van voorletters: met of zonder punt/spatie

Een aantal keren tegen gekomen: erve Kruizinga (is dit en familie of een huis)

 

NB Het blijft heel boeiend. Ook de scans die als "onbruikbaar" worden gemerkt geven zoveel interessante informatie over het leven en werken in de kolonieën en gestichten. Hoop ook nog steeds mijn voorouders (Dubbeldeman) tegen te komen - er zijn nog meer dan 100.000 scans te gaan!

 • Pim Erbee - Drents Archief

  Pim Erbee - Drents Archief

  Beste paul,

  Titels kunnen gewoon in het eerste invul vakje, en voorletters worden overgenomen zoals zij er staan,
  het doet er niet toe of daar verschillen in zijn, dus J. J. Klaassens, wordt straks door de zoekmachine hetzelfde behandeld als J J Klaassens of J.J. Klaassens.


  in het voorbeeld van erve Kruizinga

  Dan kun je erve ook in het eerste vakje zetten en Kruizinga gewoon in het vakje van de achternaam.

  nog een leuke variant, bijvoorbeeld een firma naam:
  denk daarbij eens aan van Gent & Loos.

  vul je nu op één regel bij naam van Gent en op een "nieuwe" regel Loos?

  Nee de firma "naam" is van Gent & Loos dus komt dat in één vakje, eventueel kun je 'van' als tussenvoegsel invullen en dan bij naam Gent & Loos maar dat hoeft niet.

  of Fa. Kistjes en Zn, de firma "naam" is 'Kistjes en Zn'

  Ik hoop dat je hier mee verder kan,

   

  Met groet

  Pim

 • Paul Kröner

  Paul Kröner

  Bedankt Pim voor de aanwijzingen.

 • Abdulwadûd Louws

  Abdulwadûd Louws

  Laatst bijgewerkt op: 

  Bedankt, Pim! Heb ik het bij firmanamen al die tijd verkeerd gedaan :-), zoals bij "A. van Hoboken & Zn". Ik blijf leren hier :-) Oh ja, "erve" heb ik eens bij "rol" ingevuld omdat ik aannam dat 'erve' een rol is, in de zin van 'erfgenaam'...

 • Wil Schackmann

  Wil Schackmann

  Ik heb even gekeken, Paul, maar die Jan Dubbeldeman van jou was volgens mij een brave borst. De meeste tuchtverslagen heb ik wel gezien, al zitten er nog een aantal verscholen op onbegrijpelijke plekken in de vierhonderd meters Maatschappij-archief, en de familie komt er niet in voor. Als ik ze alsnog tegenkom geef ik bericht, maar anders staan ze alleen op lijsten. Het Maatschappij-archief als (hele rijke) bron van informatie over voorouders levert nu eenmaal het meeste op als je voorvader een beetje recalcitrant en ondeugend is geweest.

  Hartelijke groet,

  Wil

  O ja, de erve Kruizinga of Kruisinga zullen de nakomelingen zijn van de man die een logement had op de plek waar de weg vanuit de Ommerschans bij de Dedemsvaart kwam (wat tegenwoordig Balkbrug heet). Ergens deze tijd koopt de Maatschappij dat logement om te dienen als verblijfplaats voor bestuurderen die de Ommerschans bezoeken.

 • Paul Kröner

  Paul Kröner

  Bedankt Wil voor de familie Dubbeldeman informatie. Ter verduidelijking: er waren twee broers in Willemsoord, nl Ezechiël en Jan Dubbeldeman en drie broers in Veenhuizen, nl Maarten, Nicolaas en Willem.

  Nicolaas Dubbeldeman wordt nog genoemd op blz 123 in"Dit kint hiet Willem" van Kees van der Wiel.

  Van de drie broers in Veenhuizen heb ik inmiddels (dankzij jouw aanwijzingen) de inschrijfnummers gevonden, maar ik ben nog op zoek naar hun ontslag gegevens en evt. overige details zoals zaal en zaalopzieners, schuld en tegoed op kleding en zakboekjes.

  Mede door deze persoonlijke betrokkenheid bij het hele project van de Maatschappij van Weldadigheid is het heel boeiend om via deze scans meer te weten te komen van hel reilen en zeilen in de diverse koloniën.