Post van Weldadigheid

Bent u één van die miljoen Nederlanders die een voorouder heeft in de Koloniën van Weldadigheid? Veel nazaten gaan op zoek naar het lief en leed van hun voorouders. Helpt u mee die gegevens vindbaar te maken?

Stand van zaken

 • 135.321 scans
 • 464 deelnemers

 • 57.429
  • 57.6% Onbruikbaar
  • 42.4% Dubbel ingevoerd
  • 42.4% Gecontroleerd
  Dubbel ingevoerd 100%
 • 57.429
  • 57.6% Onbruikbaar
  • 42.4% Dubbel ingevoerd
  • 42.4% Gecontroleerd
  Gecontroleerd 99.9%
Joanne

Joanne

Anthonie Johannes Gijben - gekke vraag misschien...

Ik weet dat deze website absoluut niet bedoeld is voor genealogisch onderzoek door particulieren, maar aangezien ik al sinds enige tijd scans voor Vele Handen invoer (waaronder voor het project 'Post van Weldadigheid) en ik onlangs ben begonnen met genealogisch onderzoek, heb ik de volgende vraag aan mede-invoerders van het project 'Post van Weldadigheid'.

Op de website www.alledrenten.nl kwam ik in het Drents archief een uittreksel uit het Bevolkingsregister Veenhuizen tegen van mijn voorouder Anthonie Johannes Gijben (getrouwd met Catharina Petronella Braxhoofden). In dit uittreksel staat de aanmerking:

"Dit huisgezin is oorspronkelijk behoorende tot de Vrije Kolonien ingev. aanschrijving des Heeren Directeurs dd. 04-07-1883, No 1142".

Ik heb op www.alledrenten.nl ook gezocht in de Vrije Kolonieën (Frederiksoord, Willeminaoord), maar daarin komt A.J. Gijben niet voor.

Aangezien de in te voeren brieven/stukken in het project 'Post van Weldadigheid' destijds genummerd werden, ben ik héél benieuwd wat er in bovengenoemde brief geschreven wordt. Ik hoop dan ook dat ik een beroep mag doen op degene die bovengenoemde brief toevallig tegenkomt tijdens het invoeren van de scans en mij een kopietje van de scan wil toesturen (als ik die brief tenminste niet zelf voor mijn neus krijg tijdens het invoeren)...

Heel veel dank en vriendelijke groet,

Joanne Mesker

 • Visser-Smit

  Visser-Smit

  Hallo Joanne,

  Wees niet te optimistisch, want ik dacht dat we -voorlopig- niet zover komen als 1883. Daarnaast zijn scans volgens mij alleen voor ons te lezen en niet te printen. Maar misschien dat Wil Schackman een oplossing voor dit probleempje weet ?

  Anders misschien gewoon zoeken in het archief zelf?

  Groeten,

  Elly Visser-Smit

 • Wil Schackmann

  Wil Schackmann

  Laatst bijgewerkt op: 

  Beste Joanne en Elly,

  Die 1883 gaan we inderdaad niet tegenkomen. En ik vraag me af of het wel klopt en of het niet misschien 1838 of 1833 moet zijn. Ik heb even op alledrenten gekeken en ik zie daar een Anthonie Johannes Gijben die is geboren in 1812, getrouwd met Catharina Petronella Braxhoofden en arbeider te Veenhuizen. Dat laatste is hij in ieder geval vanaf 1842, dan wordt er een kind geboren. Dat wil zeggen dat hij en Catharina Petronella te vinden moeten zijn in de invnrs 1574 en 1575, want daar staan de arbeidershuisgezinnen in. Die staan op internet en hoe je bij die invnrs kunt komen heb ik hier beschreven: https://velehanden.nl/berichten/mededelingen/bekijk/project/dre_cmw/id/34750.

  Dat is allemaal nog vrij complex en lastig, maar probeer maar en geef een gil als je er niet helemaal uit komt.

  Maar volgens datzelfde alledrenten overlijdt die Anthonie Johannes Gijben in 1856. Dus dan lijkt het me heel onwaarschijnlijk dat er in 1883 nog over hem geschreven wordt en daarom vraag ik mij af of die datum wel klopt. Maar blijf vragen en ik doe mijn best erop te antwoorden.

  Hartelijke groet,

  Wil

 • Joanne

  Joanne

  Beste Elly en Wil,

  ...tja...wat kan ik zeggen? Het was al laat toen ik mijn bovengenoemde berichtje typte, had de halve avond al cijfers voor mijn neus voorbij zien komen en dacht dat ik de kleine cijfertjes op mijn printje wel kon lezen zonder leesbril....dus was een typfoutje snel gemaakt.

  Inderdaad Wil; het juiste jaartal moet zijn 1833...sorry voor de verwarring. De desbetreffende brief 'des Heeren Directeurs' is dus een brief d.d. 04-07-1833, No 1142.

  Anthonie Johannes en zijn vrouw Catharina ben ik al diverse malen in Veenhuizen tegengekomen op www.alledrenten.nl (geweldige website trouwens!); daar heb ik ook die aantekening in het Bevolkingsregister van Veenhuizen gevonden waarin wordt vermeld dat zijn huisgezin oorspronkelijk behoorde tot de Vrije Kolonieën.

  Uit alle informatie die ik tot nu toe echter over Veenhuizen heb gelezen, was er in Veenhuizen volgens mij helemaal geen sprake van 'Vrije Kolonieën' (dat waren nl. Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord). Veenhuizen had toch alleen maar dwangkolonieën? Gek genoeg heb ik echter nog helemaal geen enkel bewijs op www.alledrenten.nl kunnen vinden dat Anthonie Johannes en zijn vrouw Catharina in Frederiksoord, Wilhelminaoord of Willemsoord hebben gewoond; ik kom ze alleen maar tegen in Veenhuizen....daarom ben ik ook zo benieuwd wat er in die brief van die directeur staat.

  Wil, hartelijk dank voor je link; ik ga die inventarisnummers proberen te vinden en kijken of ik daar nog wat interessante informatie kan opduikelen.

  Elly, inderdaad; een te scannen document uitprinten kan volgens mij ook niet. Als ik echter iets interessants zie, gebruik ik gewoon de knop 'Print Screen' op mijn toetsenbord, zodat ik een afdruk kan maken van wat ik op dat moment op mijn scherm zie. Die schermafdruk 'plak' ik dan vervolgens in een leeg Word document. En dat Word document kan ik dan wèl uitprinten!

  Hartelijke groet,

  Joanne Mesker

 • Corney Keller (eGGSA)

  Corney Keller (eGGSA)

  Laatst bijgewerkt op: 

  Beste Joanne,

   

  In haar boek Het pauperparadijs. Een familiegeschiedenis ISBN 9789050188210 (Amsterdam: Balans, 2008) geeft Suzanna Jansen een uitgebreid verslag over Teunis Gijben en Cato Braxhoofden en hun nageslacht.

  Ik ben het boek aan lezen en vind het een aanrader voor indexeerders.

   

  Groet,

  Corney Keller

 • Joanne

  Joanne

  Beste Corney,

  Dank voor je tip. Wat grappig: dankzij dit boek ben ik me ook inderdaad gaan verdiepen in de geschiedenis van de 'Gijbens'. Het was mijn moeder die 'toevallig' het boek las (en die haast niks wist over haar voorouders) en daar tot haar starre verbazing de achternaam van haar moeder - mijn oma - tegenkwam: Gijben. Mijn oma, Anthonia Johanna (what's in a name?!) stamt af van een zoon van genoemde Anthonie Johannes Gijben en Catharina Braxhoofden, die, evenals zijn vader, ook Anthonie Johannes heette.

  Het boek heb ik zelf nog niet gelezen, maar dat ga ik binnenkort bij mijn moeder ophalen om te lezen; lijkt me heel erg interessant. Als klap op de vuurpijl neem ik mijn moeder deze zomer mee naar Veenhuizen, waar een toneelstuk van het boek wordt opgevoerd op de binnenplaats van het Gevangenismuseum: www.hetpauperparadijs.nl! Misschien ook een leuke tip voor jou?

  Hartelijke groet,

  Joanne Mesker