Alle Amsterdamse Akten

Miljoenen akten liggen nog begraven in het archief van de Amsterdamse Notarissen. Ga mee op ontdekkingstocht en help de geschiedenis van Amsterdam herschrijven!

Current status

  • 169/514 notaris
  • 1.585 participants

  • 169
    Notaris32.9%
  • 1.027.395
    • 0% Unusable
    • 69.3% Entered
    • 58% Validated data
    Entered 69.3%
  • 860.474
    • 0% Unusable
    • 69.3% Entered
    • 58% Validated data
    Validated data 58.1%
Participate in this project
Dit project heeft al meer dan
1 Miljoen ingevoerde akten! De miljoenste akte is ingevoerd door Greet van Looij op 28-02-2024 om 18:35!

Project info

 
Owlface

Owlface

Trustpilot anno 1762

Updated at: 

De herberg (met kolfbanen) 'genaamt Nabij Buiten, aan de Stadsbuitencingel teegens over de Leijdse Poort' krijgt geen sterren, ben ik bang:

Anna Maria Bouche en haar man Paulus Vroonhoff en hun hondje, onder de arm gedragen door de meid, Kaatje de Raave, komen op een zondagavond de herberg Nabij Buiten van de zoon van Jacobus Jegtleeven binnen en bestellen een fles rode wijn. Als die op is, bestellen ze een tweede en Paulus vraagt om een paar broodjes met gerookt vlees. De knecht komt even later terug met de mededeling dat er geen brood is, maar ze zien dat andere klanten wel broodjes gebracht krijgen. Vervolgens vraagt Paulus om een bakje water voor de hond, maar het antwoord is "We hebben geen water." Paulus gaat zelf wat water halen in een theekopje (Waar vandaan wordt niet vermeld).

Paulus overhandigt de waardin een gouden ducaat, met de woorden: "Jufvrouw, daar is een ducaat, hou daar af dat jij hebben moet, wij hebben wel 2 vlessen roode wijn gehad." De hospita geeft hem echter veel te weinig wisselgeld terug. "Is dan iedere vles twee gulden?"

"Ja," antwoordt ze.

"Kom, laten wij maar gaan, en zwijg maar stil," zegt Anna. Ze staan op en 'maken hun reverentie tegens de de menschen die bij en omtrent hun gezeeten hadden' en lopen naar de deur, waarbij ze worden nageroepen: "Hoeren, hoeren, koekoek, geef een lantaarn, wij zullen ze uitlichten.", waarbij 'met endtjes pijp naar hun gesmeeten' wordt. De 'heeren' komen hen achterna de tuin in en de poort blijkt op slot te zitten, ze kunnen er niet uit. De meid wordt (met hondje) teruggestuurd om een sleutel te halen, terwijl het benarde echtpaar een 'gestadig gegooij met pijpjes' doorstaat en uitgelachen wordt. Intussen heeft ene Pieter Horneer Kaatje het hondje afhandig gemaakt.

Ze gaan terug naar binnen en krijgen het hondje terug. "Zullen wij ze maar in 't water gooijen?" oppert iemand.

Dan arriveert 'de slee' en bekogeld met 'modderkluijten' en nóg meer van die raadselachtige 'endtjes pijp' weten ze zich het vege lijf te redden, al heeft het maar een haar gescheeld of Anna was door Horneer van het bruggetje in de sloot geduwd.

 GERARDUS WIJTHOFF 1750-1794 - 1 - Beginner - 13294 - (1762-1762) - NOTJ00863000015 - NOTJ00863000018