Waarvan akte!

Help mee om de archieven van notarissen uit het Gelders rivierengebied beter toegankelijk te maken.

Stand van zaken

  • 17.144 scans
  • 376 deelnemers

  • 14.802
    • 12.6% Onbruikbaar
    • 86.3% Ingevoerd
    • 57.2% Gecontroleerd
    Ingevoerd 98.9%
  • 9.799
    • 12.6% Onbruikbaar
    • 86.3% Ingevoerd
    • 57.2% Gecontroleerd
    Gecontroleerd 69.8%
Meedoen aan dit project

Project info

 
Minte Poldervaart - RAR

Minte Poldervaart - RAR

Familie Leccius de Ridder

Laatst bijgewerkt op: 

 

Helen merkte op:

Cornelis Dirk Leccius Leccius de Ridder, deze persoon kom je met regelmaat tegen. Bijzonder toch?

Heeft dat een betekenis?

 

Het blijkt te gaan om Cornelis Dirk Leccius met als achternaam Leccius de Ridder, voluit dus:

Cornelis Dirk Leccius Leccius de Ridder

 

Overigens heetten ook zijn broer: Dirk Leccius Leccius de Ridder.

Achter deze dubbele naamgeving gaat een bijzonder verhaal schuil, waarvoor we teruggaan naar 1771.

 

In het doopregister van de Hervormde Kerk te Schalkwijk, vindt op 3 februari 1771 de doop plaats van "een zoon van Dirk de Ridder en Aletta in den Engh, echtelieden is genaamd Dirk Leccius".

Deze zoon, Dirk Leccius de Ridder zou een belangrijk gedeelte van zijn leven als kastelein aan De Grebbe doorbrengen. 

 


 

De tweede voornaam Leccius is volgens overlevering te danken aan het feit, dat Dirk ter wereld kwam als zoon van dijkmeester van het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Bovendams, Dirk de Ridder.

Vanwege het bijzonder hoge water in de rivier de Lek, kreeg hij de naam Leccius mee en aanvaardde het hoogheemraadschap het peterschap.

 

Bij toetsing van deze overlevering blijkt een kern van waarheid te toetsen. Dirk Leccius werd gedoopt op zondag, 3 februari 1771. In die dagen was het de gewoonte, dat kinderen de eerste zondag na hun geboorte werden gedoopt.

In de winter 1770/71 is wegens het hoge water het zogenaamde dijkwacht tweemaal op de been geweest, eerst van 1 tot 4 december en voor de tweede maal van 23 januari tot 2 februari 1771. In die tweede periode moet Dirk Leccius geboren zijn.

Tijdens de dijkwacht betrokken de leden van het dijkcollege hun kwartier aan de dijk en hielden vanzelfsprekend op of aan de dijk hun vergaderingen.

Eén van de drie dijkmeesters heette toen Dirk de Ridder, aannemelijk de vader van de pasgeborene. Uit het feit, dat deze dijkmeester steeds het eerst wordt genoemd, kan worden afgeleid, dat zijn kwartier samenviel met het hoofdkwartier, waarin ook Schalkwijk lag.

[Bron: De Stad Rhenen, Prof. Dr. W. van Iterson, Assen, 1960, pag. 179 e.v.]

 

De voornaam Leccius wordt sindsdien van generatie op generatie doorgegeven.

Dirk Leccius de Ridder is de overgrootvader van de Cornelis Dirk Leccius Leccius de Ridder uit de akte.

Hij woont in Grebbe bij Rhenen, waar in 1866 'onze' Cornelis Dirk Leccius Leccius de Ridder wordt geboren, als zoon van Jan Albertus Leccius de Ridder.

 

In verband met de honderdste verjaardag van Dirk Leccius de Ridder wordt aan de Kroon gevraagd de naamtoevoeging Leccius te mogen voeren conform art. 63 van het Burgerlijk Wetboek, waarmee de achternaam wordt uitgebreid tot Leccius de Ridder.

Bij Koninklijk Besluit van 16 augustus 1872 wordt bepaald dat zijn kleinzoon Jan Albertus de Ridder en zijn nakomelingen zich voortaan Leccius de Ridder mogen noemen.

Zijn twee zoons Cornelis Dirk en Dirk hadden ook de vóórnaam Leccius ontvangen, met als gevolg dat door de naamsverandering van 1872 ze verder als dubbele Leccius Leccius de Ridder door het leven gingen. Inmiddels is nu de familie met de dubbele naam in de mannelijke lijn uitgestorven.

Op de geboorte-akte van Cornelis Dirk Leccius wordt na de naamswijziging een aantekening gemaakt.

 

 

In de aantekening valt te lezen:

"Bij Koninklijk Besluit van den zestienden augustus achttienhonderd twee en zeventig, numero zes, ingeschreven in het geboorteregister dezer gemeente den vijfden september daaraanvolgende folio 12 No 92 is toegestemd dat Jan Albertus de Ridder (ouder van het kind in wiens name de acte is vermeld) den naam Leccius als geslachtsnaam aanneme, met dien gevolge dat hij zich met zijne wettige nakomeling voortaan zal kunnen en mogen noemen en teckenen: Leccius de Ridder."

[Afschrift verzonden aan de Arrondissements Rechtbank te Amersfoort]

Getuige bij de geboorte-aangifte is overigens overgrootvader Dirk Leccius de Ridder zelf.

 

 

De familie Leccius de Ridder is nog steeds bekend, zoals als eigenaar van een fruithandel in Ochten; allen afstammelingen van Dirk Leccius, geboren bij hoogwater in de Lek, anno 1771.