Waarvan akte!

Help mee om de archieven van notarissen uit het Gelders rivierengebied beter toegankelijk te maken.

Stand van zaken

  • 17.144 scans
  • 376 deelnemers

  • 14.800
    • 12.6% Onbruikbaar
    • 86.3% Ingevoerd
    • 57.1% Gecontroleerd
    Ingevoerd 98.9%
  • 9.793
    • 12.6% Onbruikbaar
    • 86.3% Ingevoerd
    • 57.1% Gecontroleerd
    Gecontroleerd 69.7%
Meedoen aan dit project

Project info

 
Minte Poldervaart - RAR

Minte Poldervaart - RAR

'Prins in de Betuwe' - Simon Gérard Louis Comte d'Alsace Prince de Hénin-Liétard (1832-1891)

Laatst bijgewerkt op: 

 

George van den Berg kreeg een opmerkelijke akte onder ogen, opgemaakt in Eck en Wiel op 28 november 1916.

 

Hij vraagt zich af:

Met wat voor een Prins hebben we hier te maken? Graaf d' Alsace en prins d' Hénin???

 

Het betreft hier voluit: Simon Gérard Louis Comte d'Alsace Prince de Hénin-Liétard, afkomstig uit het adellijk geslacht d'Hénin-Liétard en afstammeling van de Prinsen van Chimay met als titel Graaf (Comte) van de Elzas (d'Alsace).

 

Zijn naam omvat verwijzing naar drie familielijnen met afstamming van de Ridders van het Gulden Vlies.

 

De Hénin-Liétard d'Alsace is een Henegouwse adellijke familie met oorsprong in het huidige Frankrijk, afkomstig van Bossu, Spanje (14e eeuw).

De achternaam de Hénin komt van de stad Hénin-Liétard, huidige naam Hénin-Beaumont in Noord-Frankrijk.

 

Simon Gérard Louis prince d'Hénin comte d'Alsace wordt geboren te Parijs op 14 april 1832, alwaar hij ook overlijdt op 28 oktober 1891.

Op 27 oktober 1852 trouwt hij (voluit) Angélique Adelaide Louise Caroline van Brienen van de Groote Lindt, geboren te Amsterdam op 15 januari 1832, overleden te Parijs op 9 april 1921.

Ze krijgen vier kinderen, twee zoons en twee dochters, die opgroeien in Frankrijk.

Angélique is Baronesse van Brienen van de Groote Lindt en noemt zich tevens Princesse d'Hénin.

 

Bron: Fotoalbum van Van Lennep II - rkd.nl

 

Angélique erft in 1856 van haar vader "de Dopmaat" en de hofsteden "Het Oosterveld" en het "Haagje" onder Maurik en Ingen. In 1886 werd haar uit haar vaders nalatenschap toegedeeld de ridderhofstad "Kuilenburg". Zij kocht ook zelf grond onder Maurik.


Bij het huwelijk met Angélique in 1852 verkreeg haar echtgenoot Simon overigens ook al gronden van zijn schoonvader Arnoud Willem Baron van Brienen van de Groote Lindt in de gemeenten Houten, Schalkwijk, Schonauwen (onder Houten) en Tull en 't Waal.


Bron: Uitsnede kaart Maurik en Ingen, anno 1868, met 'de Meerboom', 'Het Haagje' en 't Oosterveld' - Regionaal Archief Rivierenland.

 

Bron: Beeldbank Regionaal Archief Rivierenland

 

De gronden in de Betuwe worden beheerd door een rentmeester.

Het echtpaar verblijft na hun huwelijk in 's Gravenhage en vanaf ongeveer 1856 met hun kinderen in Frankrijk, op Chateau de Bourlemont in Frebécourt, of in Parijs.

 

 

Over de titel Prins is nog iets opmerkelijks te vinden.

 

Met vaststelling van het nieuwe Verenigd Koninkrijk der Nederlanden werd in de Grondwet van 1815 vastgelegd wie het staatshoofd (opnieuw) tot de adel kon laten erkennen of verheffen.

Een klein deel van de adel gaat terug op middeleeuws adeldom, de zogenaamde bloed- of zwaardadel, zoals de geslachten van Limborg Stirum en Bentinck, zoals ook het geslacht de Hénin-Liétard met de prinsen van Chimay in de voorouderlijke lijn.

Het overig deel van de (oude) adel werd erkend of gecreëerd door Koning Lodewijk Napoleon.

 

Erkenning en het mogen voeren van de titel Prins werd aanvullend toegestaan bij vaststelling middels Koninklijk Besluit.

Volgens de Nederlandse Hoge Raad van Adel betrof het landgoed Chimay echter een voormalig prinsdom en was de titel verbonden aan het bewonen van het goed, niet aan de naam Chimay. Daarom werd de titel prins in eerste instantie niet erkend in Nederland.

Na de formele erkenning van het adellijk geslacht in 1817 volgde een lange procedure om ook de titel Prins te mogen vererven. Uiteindelijk in 1834 werd toegestaan aan het familiehoofd de titel prins van Chimay te dragen en de rest van deze familie graaf of gravin.

 

Overigens zijn in Nederland afstammelingen van het geslacht Prince de Chimay één van de slechts vier overgebleven geslachten die nog een prinsentitel voeren.

De andere geslachten zijn het koninklijk huis Van Oranje-Nassau, en de adellijke geslachten De Bourbon de Parme en Wellesley.

 

Vandaag de dag komt de achternaam Hénin en de Hénin nog voor in Nederland, België en Frankrijk, net als de Chimay overigens; allen afstammelingen van dezelde familielijn.

Of het hier net zulke heuse prinsen betreft als 'onze' Simon Gérard Louis Comte d'Alsace Prince de Hénin-Liétard valt waarschijnlijk alleen terug te vinden op formele stukken, zoals notariële akten.


 

 

  • George Van den Berg

    George Van den Berg

    Goedemiddag,

     

    Wat vind ik dit interessant om te lezen. 

    Dit maakt het invoeren van aktes ook zo leuk en leerzaam.

     

    Bedankt hiervoor.

     

    gr. George