Crowd leert computer lezen

Leer de computer lezen en help mee aan het woord voor woord doorzoekbaar maken van de Amsterdamse Notariële Archieven.

Current status

 • 42.056 scans
 • 494 participants

 • 33.338
  • 3.4% Unusable
  • 79.3% Entered
  • 78.8% Validated data
  Entered 82.7%
 • 33.155
  • 3.4% Unusable
  • 79.3% Entered
  • 78.8% Validated data
  Validated data 82.3%

Project info

 

Geschiedenis maken: oude handschriften & machine learning

In de donkere depots van het Stadsarchief Amsterdam ligt het archief van de Amsterdamse Notarissen 1578-1915: Miljoenen akten met daarin heel veel nog onbekende details over Amsterdammers en hun internationale netwerken. Over bekende en onbekende Amsterdammers en passanten, (internationale) handel, scheepvaart, slavernij, persoonlijk bezit en erfenissen, machtigingen en wisselprotesten, maar ook ooggetuigenverslagen van ontberingen op zee, ordinaire burenruzies of knokpartijen in herbergen en illegale speelhuizen.

 

Hoeveel schatten liggen hier nog begraven? In het project Alle Amsterdamse Akten indexeren we op enkele hoofdkenmerken, zoals naam en locatie. In dit project Crowd leert computer lezen trainen we de computer om zelf van A tot Z de oude handschriften te lezen. Zodat we op termijn op elk woord binnen de akten kunnen zoeken én het googelen door historische documenten in het algemeen een stap dichterbij is gekomen.

Wat gaan we doen?

De eerste trainingen zijn achter de rug. Wat heeft de computer er na de eerste leeslesjes van gemaakt? Het is aan u om met het rode potlood door de computergegenereerde tekst te gaan en alle foutjes te verbeteren. Door de fouten te corrigeren en te hertrainen leert de computer elke keer weer wat bij.

Voor wie is het?

Onze verwachting is dat iedereen met historische interesse mee kan doen. Er zijn akten beschikbaar daterend van het eind van de zestiende tot het eind van de achttiende eeuw, van relatief eenvoudig tot extreem moeilijk.

Hoe werkt het?

De akten zijn globaal ingedeeld op moeilijkheidsgraad. Bent u nieuw met notariële archieven of hebt u geen ervaring met oud schrift, begin dan altijd met moeilijkheidsgraad 1. Hebt u basiskennis van paleografie, dan kunt u niveau 3 proberen.

U kunt ook kiezen voor een notaris. De handschriften van de notarissen en hun klerken kunnen erg van elkaar verschillen en wat de één een interessante notaris vindt of een prettig handschrift, vindt de ander maar saai. Sommige notarissen waren gespecialiseerd in familiezaken, anderen hadden vooral handelaren of zeelieden in hun klantenkring. Zie voor meer informatie over de notarissen het overzicht op de projectsite van Alle Amsterdamse Akten en maak een keuze voor 'uw' notaris.

 

Moeilijkheidsgraad 1 - Beginner. Voorbeeld van een 18e-eeuwse akte. Het handschrift is modern en op een aantal bijzondere krullen na over het algemeen goed leesbaar. U kunt de computer vast nog wat leren.

 

Moeilijkheidsgraad 3 - Basis Paleografie. Voorbeeld van 17e eeuwse akten. U hebt kennis van paleografie en bij voorkeur enige ervaring met notariële akten, zodat u de computer goed kunt verbeteren waar nodig.

Moeilijkheidsgraad 5 - Expert. Chapeau! U kunt alles. We hoeven u niets meer uit te leggen.

De notarissen

Er zullen steeds nieuwe scans van nieuwe notarissen worden toegevoegd.

Wat levert het u op?

Voor elke ingevoerde akte krijgt u twee punten. Is deze gecontroleerd, dan krijgt u nog twee punten.

Verdiende punten zijn onder meer in te wisselen voor bezoek aan tentoonstellingen en evenementen bij het Stadsarchief Amsterdam. Gedurende de loop van het project zullen nog diverse mogelijkheden toegevoegd worden om verdiende punten te verzilveren. Dit zal doorgaans gelijk opgaan met Alle Amsterdamse Akten.

Hulpmiddelen

We helpen elkaar op weg in het forum. Specifieke vragen over het project kunt u ook stellen aan alleakten@amsterdam.nl

Meer weten?

Wilt u op de hoogte blijven van de stand van zaken, achtergrondverhalen over notarissen en hun cliëntele en de mooiste vondsten van de deelnemers? Lees dan mee op de verhalensite van Alle Amsterdamse Akten.