Fotografisch Geheugen: de reportages van Fotopersbureau De Boer

Welke beelden horen bij welke beschreven fotoreportages?

Current status

 • 90.413 scans
 • 652 participants

 • 90.271
  • 0.1% Unusable
  • 99.9% Double entered
  • 99.9% Validated data
  Double entered 100%
 • 90.325
  • 0.1% Unusable
  • 99.9% Double entered
  • 99.9% Validated data
  Validated data 100%

Project info

Ruim 2.000.000 persfoto’s in zestig jaar tijd. Dat is de gezamenlijke productie van de fotografen van Fotopersbureau De Boer. Door de enorme omvang én hetgeen erop is vastgelegd, geven de beelden ons een uniek tijdsbeeld. De foto’s zijn onlangs allemaal gedigitaliseerd. Alleen is nog niet bekend welke foto’s bij welke beschrijvingen horen. Help je mee?

Fotografisch Geheugen

Een fotografisch geheugen, wie wil dat nou niet? Foto’s vormen een onmisbaar onderdeel van ons geheugen en spelen een belangrijke rol bij identiteitsvorming. De beelden van Fotopersbureau De Boer behoren tot ons nationaal fotografisch geheugen en zijn voor de regio Kennemerland – de thuisbasis van het persbureau – zelfs essentieel te noemen.

De foto’s geven een uniek tijdsbeeld en zijn interessant voor iedereen in Nederland. Werkelijk alles is vastgelegd: de bakker op de hoek voor zijn veertig jarig bestaan, maar ook de verbijstering van omstanders als er ergens een wiel door een raam vliegt. Soms zal je de beelden misschien herkennen omdat je er zelf bij was, andere keren zal je het gevoel hebben aanwezig te zijn geweest.

Bekende gebeurtenissen

Naast foto’s van het dagelijks leven bevat de collectie beelden van bekende gebeurtenissen en personen, zoals de Watersnoodramp en Elfstedentocht, The Beatles, Martin Luther King, Johan Cruijff en de leden van het koninklijk huis. In de collectie zitten ook prijswinnende foto’s, zoals de World Press Photo die oprichter Cees de Boer in 1962 won met zijn foto van Ria Kuyken die aangevallen werd door een circusbeer.

Een aantal beelden uit de collectie van Fotopersbureau De Boer (1945-2004). Rechtsonder de foto waarmee Cees de Boer de Zilveren Camera en een World Press Photo wint in 1962

Wat vragen we van jullie?

Gelukkig hebben de persfotografen al die jaren keurig bijgehouden wat er is vastgelegd. Nu moeten de beelden die per onderwerp op een fotorolletje staan nog aan de beschrijvingen van de fotografen worden gekoppeld. Je ziet steeds links op je scherm de foto’s, en rechts de door de fotografen gemaakte beschrijvingen van de fotoreportages. Welke foto’s horen bij welke beschreven fotoreportages? Soms zal een beschrijving ontbreken, dan kan je er eventueel zelf eentje maken. 

Een instructievideo kan je hier bekijken. Een nadere invoerinstructie vind je rechts van deze tekst, bij ‘aan de slag’.

Expliciete beelden

Een zeer klein deel van de beelden van Fotopersbureau De Boer kan expliciete inhoud bevatten, bijvoorbeeld omdat er naakt of geweld op te zien is. Op het totaal van 2.000.000 foto’s verwachten we dat dit voor een duizendtal foto’s zal gelden. We vragen je om deze beelden te markeren, zodat wij deze kunnen beoordelen voor latere online vertoning. Bijvoorbeeld omdat deze beelden privacygevoelig kunnen zijn en/of als schokkend ervaren kunnen worden.

Wat levert het op?

Naast eeuwige roem, willen wij jullie natuurlijk ook bedanken met iets meer tastbaars! Op basis van het aantal behaalde punten biedt het Noord-Hollands Archief jullie leuke cadeautjes aan. Een overzicht is hier te vinden.

Meer weten?

Het Noord-Hollands Archief is nog veel meer van plan met de unieke collectie van Fotopersbureau De Boer. Op onze website zijn diverse verhalen rond de collectie terug te lezen en is meer informatie te vinden over het project Fotografisch Geheugen

In een ander VeleHanden-project trainen we een computerbrein om met beeldkenningstechnieken nog doeltreffender in historische fotocollecties te kunnen graven, zodat bijvoorbeeld met één klik alle beelden van autoraces of winkelpanden zichtbaar worden of oude foto’s automatisch worden gedateerd door de computer. De computer moet hiervoor nog veel van ons leren. Over de computertraining leggen we meer uit in dit artikel op onze website. In het project Krant en Foto’s proberen we bovendien om met kunstmatige intelligentie de persfoto’s te koppelen aan hun publicaties in de kranten.

Fotografisch Geheugen wordt mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds