Foto van Ina Eijkman-Meddens

Ina Eijkman-Meddens

Interview met: Ina Eijkman-Meddens

6 november 2014

Even voorstellen

"Ik ben geboren Amsterdamse en heb er tot mijn 25e gewoond. Ik had Amsterdamse ouders en de ouders van mijn vader waren ook Amsterdammers. Mijn overgrootouders van moeders-kant kwamen uit Graft Noord Holland. Van 1952-1958 heb ik op de 2e OHS gezeten (5-j. HBS-A). Mijn hobby’s zijn o.m. vreemde talen (Frans, Spaans, Italiaans), lezen, internetten, reizen en sinds 2 jaar mijn werk voor Vele Handen, natuurlijk. Ik ben getrouwd, heb 1 dochter en 1 kleinzoon."

Waarom VeleHanden?

"Als abonnee op de Nieuwsbrief van het Stadsarchief Amsterdam, raakte ik ongeveer 2 jaar geleden geïnteresseerd in de digitaliseringsprojecten van Vele Handen. Met name het begrip “Crowd sourcing” , nieuw voor mij, sprak mij erg aan. Voordien heb ik voor het Meertens-instituut o.a. dialectlijsten ingevoerd. Het begin was lastig en ik ben verschillende keren opgehouden om toch later weer verder te gaan en tot de conclusie gekomen dat veel scans achter elkaar invoeren het beste werkt om een beetje geroutineerd te raken. Nieuwsgierigheid is wel een vereiste om het leuk te blijven vinden."

Leukste project?

“De Bevolkingsregisters Amsterdam. Met bijna 10.000 scans op de teller en mijn 3e plaats op de lijst van top-invoerders ben ik heel tevreden. Ook de uitwisseling op het Forum is erg leuk. Interessante andere projecten waar ik af en toe aan meedoe zijn “Volgende Patient” en “Gezocht! , de Brabantse Gevangenisregisters”.

Wanneer op VeleHanden?

"Als er gelegenheid is, elke dag een paar uur. Vaak ’s avonds ook nog een uurtje omdat ik graag elke dag bij de eerste drie wil eindigen!"

Wat heeft u geleerd?

"Ik heb heel veel over Amsterdam geleerd. Hoe de mensen vroeger woonden, hoe de straten en huizen eruit zagen, wat er verdwenen is, hoeveel personeel men in dienst had, hoeveel mensen er in b.v. een klein kelderwoninkje woonden. Ik maak veel gebruik van de informatie die door “ons” tot nu toe al verzameld is en van de Beeldbank van het Stadsarchief."

Wat kunnen we verbeteren?

"Er wordt en is al veel verbeterd, vooral het laatste jaar. Maar door inschakeling van de gebruikers zal er zeker nog wel het een en ander veranderen. In ’t begin is dat lastig (kinderziektes) maar na verloop van tijd blijkt het toch weer allemaal gladjes te verlopen. Belangrijk is dat er naar de invoerders geluisterd wordt."

 • Interview met: Ina Eijkman-Meddens

  6 november 2014

  "Ik heb heel veel over Amsterdam geleerd. Hoe de mensen vroeger woonden, hoe de straten en huizen eruit zagen, wat er verdwenen is, hoeveel personeel men in dienst had, hoeveel mensen er in b.v. een klein kelderwoninkje woonden."
 • Interview met: Jelle

  31 juli 2014

  Het is gewoon heel erg handig wanneer deze informatie allemaal online staat. Dat je dan via VeleHanden kan helpen de informatie beschikbaar te maken vind ik mooi.
 • Interview met: Dirk Roeland

  8 juli 2014

  Ik vind het ontzettend leuk om die oude kaarten en handschriften te zien. Allerlei meest wonderlijke namen en beroepen langs te zien komen. Het is gewoon een uurtje bezig zijn met veel genoegen en historie. Hoe meer er beschikbaar wordt hoe beter.
 • Interview met: A van der Meer

  8 juli 2014

  Meedoen aan VeleHanden doe ik puur omdat ik het ontzettend leuk vind en vind dat het zoveel makkelijker moet worden om alle spullen die in stoffige archieven liggen, veel sneller en beter toegankelijk moeten worden.
 • Interview met: Martin Pruimers

  25 juni 2014

  Eén van de leuke aspecten aan VeleHanden is dat je zelf, al invoerend, gaat zitten fantaseren over de verhalen achter de mensen.
 • Interview met: Wessel Eijkman

  25 juni 2014

  Dat de mogelijkheid tot invullen er op VeleHanden is, ben ik erg tevreden over. Had VeleHanden er niet geweest, dan had je ook geen gegevens beschikbaar kunnen maken!
 • Interview met: Jan Verdijk

  24 juni 2014

  Ik vond het gewoon leuk om iets terug te kunnen doen en dan hebben we daar ook nog allemaal plezier van. Zodoende ben ik begonnen met VeleHanden en ik moet zeggen ik vind het nog leuk ook!
 • Interview met: Lisette Meindersma

  24 juni 2014

  Ik van mening dat hoe meer er gedigitaliseerd wordt, hoe makkelijker je onderzoek gaat. Je kunt vanuit huis al heel veel doen.
 • Interview met: Ria van 't Hof-Visser

  24 juni 2014

  Ik werk al een aantal jaren op het stadsarchief van Rotterdam, dus ik vond het een leuk vervolg. Dit kan je thuis doen en op de tijd die je zelf wilt.
 • Interview met: Inez

  1 augustus 2013

  Toen ik de oproep zag op de website van het Stadsarchief voor VeleHanden (militieregisters) dacht ik meteen… nu kan ik iets terugdoen.