Foto van Jelle

Jelle

Interview met: Jelle

31 juli 2014

Even voorstellen

“Ik ben Jelle Botma. Ik heb milieutechnologie gestudeerd en daarnaast ook nog de kunstacademie gedaan. Op dit moment ben ik werkzaam in een fotozaak. Dus vrij breed qua interesses, van milieu tot kunst.”

Waarom VeleHanden?

“Ik denk dat ik via de krant (de Volkskrant?) over het initiatief van VeleHanden hoorde. Dat heb ik toen bekeken en ben ik blijven hangen. Ik doe mee omdat ik zelf ook ooit de stamboom van mijn familie heb uitgezocht. Het is dan gewoon heel erg handig wanneer die informatie allemaal online staat. Dat je dan op deze manier kan helpen deze informatie beschikbaar te maken vind ik mooi. Het is daarnaast ook gewoon heel duur als je dat allemaal betaald moeten laten doen. Vanuit de wetenschapskant deed ik ook mee aan het Glashelder project van Naturalis. Omdat ik nu in een fotozaak werk, mis ik het wetenschappelijke werk en dit was een leuke manier om daar toch nog wat met de kennis te doen die je hebt.”

Leukste project?

“Ik ben begonnen met overgenomen delen, daar heb ik toen een aantal pagina’s van gedaan. Daarna kwam Glashelder van Naturalis. Omdat ik milieutechnologie heb gedaan en dus ook veel Latijnse namen ben tegengekomen weet ik hoe de uitgangen zijn, de families et cetera. Toen dacht ik hé, daar heb ik kennis van dus dat kan ik makkelijker gaan doen. Daar heb ik er uiteindelijk iets van 8000 ingevoerd en 10000 gecontroleerd. Dat project vond ik dus wel het leukst.”

Wanneer op VeleHanden?

“Tussendoor voer ik nu af en toe een paar scans in van overgenomen delen. Maar vooral toen het project Glashelder nog niet afgerond was deed ik het heel vaak. Dat waren wat kortere dingen om in te voeren dus kon je er zo even 10 doen zonder dat het heel veel tijd kost.”

Wat heeft u geleerd?

“Omdat ik steeds voornamelijk aan één project meedoe ga je dingen herkennen en kom je er beter in. Dan werk je ook nauwkeuriger vind ik. Je herkent een bepaalde manier van schrijven en je zit in een bepaalde manier van volgorders. Ook probeer ik bijvoorbeeld bepaalde letters ergens op de pagina terug te vinden. Daar leer je dus wel van.

Wat kunnen we verbeteren?

“Ik vind de statistieken op de website een grote vooruitgang, erg positief. Ook vind ik dat de website veel frisser is geworden en met het beeldgebruik een stuk aantrekkelijker is geworden. Wat nog verbeterd kan worden zijn de project-instructies. Die kunnen naar mijn mening nog wel wat smeuïger om nog meer mensen te overtuigen en geïnteresseerd te krijgen.

  • Interview met: Ina Eijkman-Meddens

    6 november 2014

    "Ik heb heel veel over Amsterdam geleerd. Hoe de mensen vroeger woonden, hoe de straten en huizen eruit zagen, wat er verdwenen is, hoeveel personeel men in dienst had, hoeveel mensen er in b.v. een klein kelderwoninkje woonden."
  • Interview met: Jelle

    31 juli 2014

    Het is gewoon heel erg handig wanneer deze informatie allemaal online staat. Dat je dan via VeleHanden kan helpen de informatie beschikbaar te maken vind ik mooi.
  • Interview met: Dirk Roeland

    8 juli 2014

    Ik vind het ontzettend leuk om die oude kaarten en handschriften te zien. Allerlei meest wonderlijke namen en beroepen langs te zien komen. Het is gewoon een uurtje bezig zijn met veel genoegen en historie. Hoe meer er beschikbaar wordt hoe beter.
  • Interview met: A van der Meer

    8 juli 2014

    Meedoen aan VeleHanden doe ik puur omdat ik het ontzettend leuk vind en vind dat het zoveel makkelijker moet worden om alle spullen die in stoffige archieven liggen, veel sneller en beter toegankelijk moeten worden.
  • Interview met: Martin Pruimers

    25 juni 2014

    Eén van de leuke aspecten aan VeleHanden is dat je zelf, al invoerend, gaat zitten fantaseren over de verhalen achter de mensen.
  • Interview met: Wessel Eijkman

    25 juni 2014

    Dat de mogelijkheid tot invullen er op VeleHanden is, ben ik erg tevreden over. Had VeleHanden er niet geweest, dan had je ook geen gegevens beschikbaar kunnen maken!
  • Interview met: Jan Verdijk

    24 juni 2014

    Ik vond het gewoon leuk om iets terug te kunnen doen en dan hebben we daar ook nog allemaal plezier van. Zodoende ben ik begonnen met VeleHanden en ik moet zeggen ik vind het nog leuk ook!
  • Interview met: Lisette Meindersma

    24 juni 2014

    Ik van mening dat hoe meer er gedigitaliseerd wordt, hoe makkelijker je onderzoek gaat. Je kunt vanuit huis al heel veel doen.
  • Interview met: Ria van 't Hof-Visser

    24 juni 2014

    Ik werk al een aantal jaren op het stadsarchief van Rotterdam, dus ik vond het een leuk vervolg. Dit kan je thuis doen en op de tijd die je zelf wilt.
  • Interview met: Inez

    1 augustus 2013

    Toen ik de oproep zag op de website van het Stadsarchief voor VeleHanden (militieregisters) dacht ik meteen… nu kan ik iets terugdoen.